Dnevnik nepravilnosti

Za potrebe uspostavljanja jednog vida tzv. “izveštaja iz senke“ članovi društva Stara planina osmislili su Dnevnik nepravilnosti. Dnevnik nepravilnosti je zamišljen kao open access dokument, u kojem učestvuju svi zainteresovani ljubitelji prirode i lokalni meštani sa teritorije parka prirode, bez obaveze da vrše sistematsko praćenje po svim elementima, ažuriranje informacija ili drugi vid obaveza neposrednih saradnika na projektu. Dnevnik nepravilnosti može da se smatra i kao dnevnik „utisaka“ koje će građani podeliti sa nama nakon boravka u zaštićenom prirodnom dobru. Dnevnik je osmišljen kao upitnik koji kroz pitanja sugeriše posmatraču da zapaža i detalje koje možda sam ne bi opažao, da te detalje komentariše pohvalno ili kritički, ukazujući na nepravilnosti.

Radna verzije Dnevnika za sada je u formi klasičnog upitnika a očekujemo da uskoro uradimo i aplikaciju, pogledajte i preuzmite upitnik a onda nam dostavite popunjen.

I ako se participativni monitoring obavlja bez organizovanog naučnog pristupa, značaj ovakve aktivnosti ogleda se u uključenosti lokalne zajednice (meštana koji žive u ZPD), aktivista NVO za životnu sredinu, ali i planinara, turista i ljubitelja prirode koji su sa razvijenom svešću o jedinstvenosti prirode i promenama koje se dešavaju (nestanak vrsta, klimatske promene, promene bilansa voda, odnosa šuma i goleti, konverzijom vrsta, i kao finalno – depopulacijom prostora) i kao zainteresovane strane mogu svojim konstatacijama doprineti otkrivanju slabosti u upravi a samim tim ukazivati i na rešenje za poboljšanje.